OVER PSYCHOLOGICA

Wie ben ik?

Ik ben Debbie. Oprichtster van Psychologica. Een psychologenpraktijk in Wellen die ik naadloos combineer met mijn kinderdroom: paardentherapie (voor mens maar ook voor organisaties) en een freelance job in het bedrijfsleven. Een bezige bij die van variatie houdt. Daarnaast heb ik samen met mijn partner een dochtertje Amelie, hou ik van lekker eten en koken en rij ik paard.

Actief en in beweging

Psychologische zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ik streef ernaar om steeds de beste manier van werken te vinden die werkt voor jou en voor mij. Actief. Verwacht van mijn geen urenlange voorgekauwde theorie. Ik hou van het praktische, het moet bewegen. In mijn begeleiding vind je nauwelijks protocollen. Ik werk dus niet met vooraf vastgelegde stramienen, tenzij dat écht de enige optie is. Voor bepaalde aandoeningen is het wetenschappelijk bewezen. Dan wil ik even meegaan in die theorie.

Ik kies graag voor creatievere insteken in therapie en denk graag out-of-the-box. Al wandelend, met drie krijtjes in je hand of zittend in één van mijn comfortabele zetels. Met kleuren, met tarotkaarten of met een klassiek gesprek gaan we op avontuur op zoek naar jouw verlangens en noden.

Jezelf zijn

Jezelf kunnen zijn staat bij mij voorop. In het traject dat we aangaan zijn we gelijkwaardige partners. Werk je met mij samen? Dan doe ik dat zonder oordeel. Wil je in je joggingpak naar de sessie komen? Ga vooral je gang. Misschien doe ik dan wel gezellig mee.

Het past bij mijn no-nonsense aanpak. Niet te veel blabla, een duidelijk plan van aanpak en een paar heldere afspraken. Heb je de wil om samen iets actief aan te pakken? Dan kies ik met enthousiasme samen met jou voor de weg die jij nodig hebt.

Psychologische begeleiding start voor mij niet op het uur van afspraak en eindigt niet na 45 min aan de deur. Ik probeer er als psycholoog ook altijd in noodgevallen te zijn voor mijn cliënten. Via WhatsApp of mail tracht ik zo snel mogelijk te reageren indien nodig.

Een goeie psycholoog is de psycholoog waar je een match mee hebt. En het is geen one size fits all. Het is maatwerk. Er is niet één universeel pilletje dat voor iedereen op dezelfde manier werkt. Het is zoeken naar het losse steentje dat de rest aan het rollen kan brengen. Je kan dat niet altijd voorspellen. Sommige dingen moet je gewoon uittesten. Wanneer we tijdens je intake geen match voelen, help ik je graag op zoek naar wél de goede match door je door te verwijzen naar een collega die kan matchen qua persoonlijkheid of die net meer expertise heeft met jouw specifieke vraag.

Verwacht van mij (of een andere psycholoog) niet dat wij alles voor jou oplossen. Door met elkaar in gesprek te gaan kom je zelf tot bepaalde inzichten waardoor je aan de slag kan met obstakels in je leven. Psychologische hulp kan er bv. voor zorgen dat je minder conflicten hebt, je jezelf beter leert kennen, je minder storend gedrag stelt of je een stabieler leven of een betere mindset voor jezelf creëert. Ik wil je vooral laten zoeken naar oplossingen die heel dicht bij jezelf liggen. De enige voorwaarde? Je moet zelf tot actie willen overgaan, zelf verandering willen. Op dat moment neem jij je leven terug in handen als een regisseur die een film gaat maken.

Klaar om er samen voor te gaan? Plan dan snel je intakegesprek in.

Op- en begeleiding en waarom dat belangrijk is

Ik heb twee masterdiploma’s psychologie (Arbeidspsychologie en klinische) op zak die zorgden voor een stevige basisopleiding. Die scholing leerde me zowel wat ik wel als niet moet doen. Het is ook de reden waarom het ziekenfonds een raadpleging bij een psycholoog onder bepaalde voorwaarden terugbetaalt.

Psychologie is een ambacht zeggen ze wel eens, maar tegelijk ben je zelf ook continu in leertherapie en supervisie om de job te kunnen blijven doen. Wil je als psycholoog onbevangen blijven in je werk voor anderen, dan heb je nood aan die externe klankborden. Op die manier blijf je zuiver, zonder oordeel als er een cliënt voor je plaats neemt.

Daarnaast stopt een job als psycholoog niet bij het diploma. Ik wil voortdurend mee zijn met nieuwe ontwikkelingen. Psychologie is steeds in beweging. Permanente bijscholing vind ik zelf enorm belangrijk en is iets waar ik extra op inzet. Zo volgde ik verschillende extra opleidingen rond therapeutisch werken, enkele postgraduaten en probeer ik regelmatig eens een andere therapeutische setting uit. Zo maakte ik al kennis met hypnose, NLP en een ijsbad.

Wil je meer weten of mijn opleiding en ervaring? Bekijk dan zeker ook eens mijn CV.